Sanoja syysiltoihin

Syksyn saapuessa on ihana kietoutua vilttiin ja uppoutua hyvään kirjaan. Tarinat tarjoavat mahdollisuuden kurkistaa kotisohvalta käsin erilaisiin aikoihin, elämiin ja ajatusmaailmoihin. Tässä postauksessa jaamme syysiltojen iloksi muutaman suosikin viimeaikaisista lukukokemuksistamme!

Anna

Paul Kalanithi: Henkäys on ilmaa vain – Erikoistumisopintojensa loppusuoralla oleva, poikkeuksellisen lahjakas neurokirurgi Paul Kalanithi on auttanut lukuisia potilaitaan kohtaamaan tilanteista vaikeimman, kun joutuukin itse katsomaan kuolemaa silmästä silmään aivan liian aikaisin. Tämä kertomus elämästä, kuolemasta, luopumisesta ja toivosta maalaa kuvan upeasta miehestä, jolla lopulta jää kirjan tavoin kaikki muukin kesken. Raskaasta aiheesta huolimatta kirja onnistuu pysymään helposti luettavana, ja suru iskee vasten kasvoja vasta viimeisessä luvussa, jonka on Paulin jo kuoltua kirjoittanut hänen vaimonsa.

Tom Malmquist: Joka hetki olemme yhä elossaKarin on viimeisillään raskaana, kun hän yllättäen sairastuu. Influenssaepäily osoittautuukin akuutiksi leukemiaksi, ja vauva syntyy hätäsektiolla. Viikon ajan Karinin puoliso Tom kulkee sairaalassa teho-osaston ja vastasyntyneiden osaston väliä, kuljettaen äidin tuoksua tyttärelle ja tyttären tuoksua äidille. Karin ei koskaan ehdi nähdä tytärtään vaan kuolee sairaalassa viikko tämän syntymän jälkeen. Tom Malmquist on pukenut upeasti sanoiksi oman henkilökohtaisen tragediansa, jossa surusta huolimatta keskeistä on  toivo elämän jatkumisesta, tavalla tai toisella.

27.9

Heini

Eija-Riitta Korhola: Kuolemaa nopeampi, lähikuvia elämästä – Kirjailija piirtää teksteillään oivaltavia kuvia omasta elämästään, jossa vaikuttavat niin lähimmät, politiikka, syöpä kuin uskokin. Kirjassa oli monta ajatusta, joita oli jäätävä pureskelemaan pitkäksi aikaa. Vai mitä sanot siitä, että Eija-Riitta luki lentomatkoillaan kaikki Harry Potterit, että osaisi rakastaa keskimmäistä, Potteria kiihkeästi lukevaa lastaan entistäkin terävämmin ja tarkemmin?

Heather Morris: Auschwitzin tatuoija – Uskomaton ja koskettava tositapahtumiin pohjautuva romaani selviytymisestä, kärsimyksestä ja rakkaudesta. Tarina puhuttelee ja jättää mietteliääksi – silloinkin kun ympärillä on aivan käsittämätöntä kärsimystä, tapahtuu myös hyviä, kauniita asioita.

Suvi

Maria Veitola: Veitola– Kirjaan on koottu Veitolan eri lehdissä ilmestyneitä kolumneja, joita hän kommentoi omaan suorasukaiseen tapaansa. Tekstit vilisevät oivaltavia ajatuksia mm. ystävyydestä, äitiydestä ja naiseudesta, ja Veitola kertoo hyvin avoimesti myös elämänsä kivuista, kuten syömishäiriöstään tai isänsä kuolemasta. Kirja oli avartava kurkistus julkisuudesta tutun henkilön elämään ja muutti ennakkokäsityksiäni Veitolasta.

Xinran: Kiinan kadotetut tyttäret– Tästä kirjasta jäi päällimmäisenä mieleeni kaksi ajatusta: onko tällaista voinut tapahtua jossain päin maailmaa meidän elinaikanamme, ja entä jos olisin itse syntynyt ensimmäiseksi lapseksi Suomen sijasta Kiinaan. Kiinassa vuosina 1979-2015 vallinneen yhden lapsen politiikan aikana perheille sallittiin vain yksi lapsi, jonka perheet halusivat monista syistä olevan poika. Tästä johtuen tyttölapset tulivat tuona aikana Kiinassa järkyttävillä tavoilla kaltoinkohdelluiksi. Näitä kadotettujen tytärten tarinoita Xinran on koonnut kirjaansa, joka on järkyttävästä aiheestaan huolimatta ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s