Luukku 7: Glögit viivalla

Glögin periaate on ikivanha. 1600-luvulla ruotsalaiset nauttivat juomaa, joka muistutti glögiä. Glödgad eli hehkutettu viini virvoitti vikkelästi kylmästä kalisevan ratsastajan tai reessä palelleen matkamiehen, kun he saapuivat peninkulman pituisilta matkoiltaan perille koleaan kivilinnaan. Aluksi glögiä nauttivat vain varakkaimmat. Vähitellen glögi on tullut tutuksi kaikelle kansalle, myös meille talvesta nauttiville suomalaisille.”

Näin kuvaillaan glögin historiaa Valion purkin kyljessä. Koska glögi kuuluu erottamattomasti ainakin minun jouluuni, oli enemmän kuin paikallaan toteuttaa äärimmäisen vakavahenkinen ja objektiivinen glögivertailu (osallistujat: yksi nainen ja viisi glögitölkkiä), jonka tulokset paljastan teille tämän tekstin päätteeksi. Sitä ennen esittelen teille kuitenkin ensiksi satunnaisessa järjestyksessä testiin osallistuneet tuotteet. Koska yksi tärkeimmistä kriteereistä glögin valinnassa on helppous, valikoituivat testiin ne glögit, joita oli saatavilla lähikaupan hyllyltä.

glögikuva1.3

Marli Perinteinen glögi

 • hinta: 1,29 e/l
 • pakkaus: kaipaa jo vaihtelua
 • tuoksu: mausteinen
 • maku: perinteinen, tavallinen, tuttu, mehumainen (meillä eniten juotu glögi, eli alkaa ehkä vähän jo tökkiä)

Rainbow Glögijuoma

 • hinta: 0,89 e /l
 • pakkaus: tylsä
 • tuoksu: testin mausteisin, neilikkainen
 • maku: liian mustaherukkainen, ei jatkoon

Valio sokeroimaton glögi (uusi suosikki!)

 • hinta: 1,75 e/l
 • pakkaus: yksinkertainen, kaunis
 • tuoksu: mausteinen
 • maku: ei niin imelä kuin Marli, mausteinen, täyteläinen

Valio vaalea glögi

 • hinta: 1,75 e/l
 • pakkaus: yksinkertainen, kaunis
 • tuoksu: kanelinen
 • maku: testin makein, kuin kuumaa omenamehua maustettuna kanelilla, mukavaa vaihtelua punaisille glögeille

Hans Välimäen vuosikertaglögi 2017

 • hinta: 6,95 e /l
 • pakkaus: kaunis, juhlava, Suomi 100 -henkinen, lahjaksi sopiva
 • tuoksu: viinimäinen (sisältää alkoholitonta punaviiniä)
 • maku: voimakas, mutta ei yhtä mausteinen kuin Marli, muut glögit tuntuvat vetisiltä tämän rinnalla, hedelmäinen

Näiden tiukkaakin tiukempien ja ammattimaisten analyysien sekä maisteluiden ja haisteluiden jälkeen glögitestin voittajaksi selvisi: Valion vaalea glögi! Saatoin kyllä olla hieman puolueellinen, koska vaaleasta glögistä tuli pari joulua sitten heti suosikkini siihen ensi kertaa tutustuttuani. Suosittelen kokeilemaan, jos perinteiset glögit ovat alkaneet kyllästyttää. Testin yllättäjä oli Valion sokeroimaton glögi, joka tulee hyvänä kakkosena vaaleamman versionsa perässä. Kolmanneksi sijoittuneen Hans Välimäen kauniin glögipullon voisin hyvinkin antaa lahjaksi. Marlissa ei ole mitään vikaa, mutta sitä on tässä taloudessa juotu vuosien varrella jo niin monta litraa, että lienee jo aikakin vaihtaa suosikkia. Testin jumboon, Rainbowiin, turvaudun vain äärimmäisissä hätätapauksissa (lue: jos kaikki muu on loppu).

Tervetuloa glögille (sitä on nyt jääkaappi täynnä)!

Joulukalenterin luukuista avautuu ideoita ja inspiraatiota joulun odotukseen. Kaikki joulukalenterin postaukset löydät tunnisteella #meidänjoulu.

One thought on “Luukku 7: Glögit viivalla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s