Matkalla merkitykseen: läsnäolo

Päätimme kaikki lähteä Annan tapaan ja mukaan Matkalle merkitykseen. Emme tiedä, mitä matka tuo vielä tullessaan, mutta tämän lukuvuoden aikana pohdimme asiaa kukin ainakin kahden tekstin verran.

Haluan olla rauhassa siellä missä olen, miettimättä mennyttä ja murehtimatta tulevaa. Haluan, että voin pysähtyä kuhunkin hetkeen ilman paineita ja stressiä tekemättömistä töistä, keskittyen kulloinkin vierelläni olevaan ihmiseen tai käsillä olevaan asiaan. Haluan olla paikalla sekä fyysisesti että henkisesti.

Läsnäolohan tarkoittaa, että olemme fyysisesti paikalla, ja sen vastakohta on poissaolo. Läsnäoloon liittyy se paradoksi, että voimme olla fyysisesti läsnä ja silti henkisesti poissa. Haluan ehdottomasti ihmissuhteissani pyrkiä olemaan ennemmin läsnäoleva kuin poissaoleva. Toivon voivani läsnäolollani viestiä, etten olisi sillä hetkellä missään muualla mieluummin kuin juuri siinä hetkessä sen ihmisen kanssa. Uskon, että läsnäolo on tärkeää niin ihmissuhteissa kuin yksin ollessani. Muille läsnäolo viestii, että hetket heidän kanssaan ovat merkityksellisiä ja minulle arvokkaita. Yksin ollessani taas läsnäolo tekee latautumisen hetkistä tehokkaampia: jos olen oikeasti läsnä siinä mitä teen, jo muutaman minuutin yksin vietetty hetki riittää.

21.10.kuva1

Olen pohtinut konkreettisia askelia, joiden avulla yritän tehdä läsnäolemisesta itselleni helpompaa. Jaan teille kolme kätevää keinoa.

Haluan järjestää elämäni niin, että asioiden hoitamiselle on selkeä, suunniteltu ajankohta. Minun kohdallani yksi suurimmista esteistä läsnäololle on se, että ajatukseni karkaavat joko eilisen päivän pohtimiseen tai seuraavan suunnitteluun, useimmiten jälkimmäiseen. Olenkin alkanut tehdä joka viikko itselleni lukujärjestyksen. Mietin viikon aluksi, mitä asioita haluan saada hoidetuksi viikon aikana ja suunnittelen, milloin teen ne. Näin minun ei tarvitse muiden kanssa ollessani (tai yksin kirjaa lukiessani) pyörittää päässäni hoitamattomia hommia, kun tiedän, että olen päättänyt niille kaikille oman hetken.

21.10.kuva2.jpg

Haluan jättää puhelimen rauhaan ollessani muiden ihmisten kanssa ja keskittyä fyysisesti ympärilläni oleviin sen sijaan että katoaisin somen kautta toisiin maailmoihin. Aamukahvilla-blogin Henriikka kirjoitti keväällä somesääntöjä pohtiessaan oivaltavasti, kuinka some on toinen paikka. Kun avaamme puhelimen, siirrymme ajatuksissamme toiseen paikkaan, vaikka fyysisesti istummekin edelleen siinä samassa sohvannurkassa ystäviemme ympäröimänä.

Pyrin parhaani mukaan keskittymään keskusteluun ja yritän välttää harhautumasta omiin ajatuksiini tai kuuntelemasta muita keskusteluja. Tilanteissa, joissa ympärillä on paljon ihmisiä ja samassa tilassa käydään muitakin keskusteluja, harhaudun helposti kesken kaiken kuuntelemaan vieruskaverien juttua, mikä ei tietenkään ole kohteliasta eikä oikein keskustelukumppania kohtaan. Yritän parhaani mukaan sulkea korvani muiden jutuilta ja keskittyä siihen keskusteluun, jossa itse olen mukana.

Läsnäolo viestii läheisilleni, että arvostan heidän aikaansa, seuraansa ja ajatuksiaan. Läsnäolo tuo rauhaa, levollisuutta ja merkityksellisyyttä sekä itselleni että muille.

// Suvi

3 thoughts on “Matkalla merkitykseen: läsnäolo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s